Om


Institut for sammenbragte familier tilbyder foredrag, kurser, rådgivning og supervision til fagfolk


Tiden, hvor flertallet levede i en far-mor-børn familie, er forbi. I dag lever mange tusinde børn og voksne i Danmark (og resten af verden) i andre familieformer, bl.a. i sammenbragte familier.

Den sammenbragte familie er udbredt.
Der er ca. 300.000 sammenbragte familier i Danmark.

Alligevel er der kun lidt fokus på familieformen, når det kommer til forskning og uddannelse. Det vil Institut for sammenbragte familier gerne ændre på

Vi kan ikke bruge den samme tilgang og tankegang om sammenbragte familier, som vi bruger til familier med "fælles forældre med fælles børn". Dertil er familiekonstellationen alt for kompleks, følelserne alt for forskellige og de tætteste familiemedlemmer er fordelt på flere matrikler.

For at forstå kompleksiteten, rollerne og følelserne i den sammenbragte familie til bunds, er du nødt til at have specialiseret viden om netop denne familieform.

Der er en verden til forskel på at være forælder og ekstraforælder.
Det er det Institut for sammenbragte familier fokuserer på og uddanner fagfolk i betydningen af.

Hvorfor ekstraforælder?
- og ikke bonusforælder, stedforælder eller papforælder?


Det måske hyppigst brugte begreb er nok bonusforælder eller papforælder, når vi skal beskrive den voksne i den sammenbragte familie, der ikke er forælderen. Ligesom bonusbarn og papbarn bliver brugt om børn.

Jeg kalder det ekstraforælder og ekstrabarn.

Det gør jeg, fordi begrebet er neutralt ladet, men dog alligevel beskriver rollen i familien.

Det er langt fra alle børn og voksne, der oplever det som en bonus. Så for ikke at lægge et unødigt forventningspres på nogen, mener jeg, der er brug for et neutralt begreb; derfor ekstraforælder og ekstrabarn.

I den sammenbragte familier er der ofte også ekstra følelser, ekstra praktik, ekstra logistik, ekstra konflikter, ekstra hensyn at tage. Der er bare meget ekstra, derfor mener jeg, ekstra passer rigtig fint. 

Institut for sammenbragte familier arbejder ud fra 3 grundværdier

Specialiseret viden

Specialiseret viden

Specialiseret og forskningsbaseret viden og værktøjer til fagfolk, der kan tilpasse det til den specifikke sammenbragte families problemer og personligheder, så familien ved, hvad de skal gøre, hvorfor de skal gøre det, hvordan de skal gøre det, og hvornår de skal gøre det.

Psykologisk Tryghed

Psykologisk tryghed

Den sammenbragte familieform er ganske udbredt i Danmark, men der er overraskende lidt fagligt fokus herpå. Jeg har den specialiserede viden, som jeg videreformidler til fagfolk i et psykologisk trygt rum. Sammen med mig kan der ikke stilles dumme spørgsmål.

Løsningsfokuseret tilgang

Løsningsfokuseret tilgang

Min tilgang er løsningsfokuseret og bygger på evidensbaseret forskning og viden om, hvad der virker i praksis i sammenbragte familier. Via konkrete handleplaner, hjælper  jeg med at finde en løsninger og håndtere magtesløsheden, når der ingen gode løsninger er.

Janne Leth Førgaard

Om Instituttet og Janne

Mit er Janne Leth Førgaard og jeg er født i 1973.

Udover at være stifter af Institut for sammenbragte familier (juni 2024), er jeg også stifter af Ekstramor.dk (2012), der hjælper særligt kvinder i sammenbragte familier med at forstå og håndtere deres følelser. 

Jeg er forfatter til;
📖  Førstehjælp til ekstramødre (2012)
📖  Førstehjælp til sammenbragte familier (2023).
Begge bøger er udgivet på Dansk Psykologisk Forlag.

Du kan også lytte til min "Ekstramor" podcast, den finder du hos Podimo.dk.

Det er min mission og mit ønske, at ingen skal føle sig forkerte i deres kaotiske følelser. Med viden og værktøjer bliver det lettere, ikke nødvendigvis let, men lettere at leve i en sammenbragt familie.

Privat lever jeg i en sammenbragt familie, og har gjort det siden 2002. Jeg er ekstramor til to, ekstramormor til 2 og mor til 2. 

Lad os connecte på LinkedIn

Om stifter af Institut for sammenbragte familier Janne Leth Førgaard

Jeg har specialiseret mig i støtte og styrke sammenbragte familier, hvilket afspejler sig i mit uddannelsevalg inden for familierådgivning, terapi og coaching med et særligt fokus på sammenbragte familier.

Jeg er én af kun to certificerede Stepfamily Coaches i Danmark. Uddannelsen og specialiseringen har givet mig dybdegående viden om og ikke mindst værktøjer til at arbejde med og hjælpe sammenbragte familier med at håndtere deres følelser og konflikter konstruktivt.

Som den eneste certificerede Edu-Therapy™ Specialist i Danmark, og som den eneste dansker der har gennemført Smart Stepfamily Therapy Training bringer jeg også en unik forståelse for kompleksiteten i følelserne og udfordringerne i sammenbragte familier på tværs af barnets hjem.

Min tilgang til rådgivning, terapi og coaching er praktisk, hvilket betyder at jeg arbejder ud fra metoder, forskning og evidensbaserede teknikker.

Jeg har en omfattende erfaring med at arbejde med barnets perspektiv og de voksnes adfærd i sammenbragte familier og har specialiseret mig i at håndtere følelser, konflikter og personlige mønstre, så vi kan højne trivslen i familierne.

Ud over min specialisering som Edu-Therapy Specialist og Stepfamily Coach har jeg taget en række relevante kurser som "Hvad børn ikke ved har de ondt af" og Anger Facilitator, der giver mig konkret viden og værktøjer til at arbejde med følelsesmæssige udfordringer, konflikthåndtering og kommunikation.

Udover at drive Institut for sammenbragte familier og Ekstramor.dk, underviser jeg løbende på andre institutter og i foreninger.

I tillæg til min faglige specialistviden har jeg 35 års levet erfaring i det sammenbragte familiefelt. Først som teenager af skilte forældre, så som teenager i sammenbragte familier og siden som ekstramor og mor i en sammenbragt familie.

For at sikre, at du altid får den bedste rådgivning, er jeg selv fast i supervision og efteruddanner mig løbende.

Herunder kan du se, hvilke relevante kurser og uddannelser, jeg har taget.

  • 2024: Smart Stepfamily Therapy Training (US)
  • 2023: Meeting the (Big!) Challenges for “Blended Families”: What Works and What Doesn’t (US)
  • 2023: Edu-Therapy™ Specialist (UK)
  • 2022: Praktik Parterapeut v. Maj Wismann
  • 2022: "Hvad børn ikke ved har de ondt af" online kursus v. Karen Glistrup
  • 2022: Anger Facilitator v. Pernille Melsted
  • 2019: Familierådgiver v. Fie Hørby og Blackbird Institute
  • 2015: Shadow Facilitator v. Pernille Melsted
  • 2013: Stepfamily Coach v. Stepfamily Foundation (NYC)
  • 2012: SMART coach med fokus på personlige mønstre
  • 2011: Life og business coach v. Sofia Manning

*Ønsker du ikke længere at modtage mails med inspiration,
kurser, foredrag, m.m., kan du afmelde dig igen.